Gece çekimleri

 

SiteyeGece Fotoğrafçılığı Nedir

Gece Fotoğrafçılığı bireyler tarafından bilinenin aksine gün batımından hemen sonraki ilk 45 dakika veya 1 saat içinde gerçekleştirilen fotoğrafçılık dalıdır. Farklı teknikler uygulanarak da geç zaman dilimlerinde gece çekimleri yapılmaktadır. Ama genel kural çerçevesi istediğimiz parlement mavisi dokusunu elde etmek için günbatımı sonrası ilk 45 dakika veya 1 saattir.
Gece Fotoğrafçılığı – Teknik ve Kural
Her ne kadar şehir ışıkları ya da Ay vasıtasıyla bizlere ulaşan Güneş ışınları olsa da, bunlar yetersiz kalmaktadır. Gece fotoğraf çekmek için birçok farklı teknik mevcuttur ve siz, nasıl bir fotoğraf çekmek istiyorsanız, o fotoğraf için en uygun tekniği uygulayarak yetersiz ışık kaynağı sorununu halletmeniz gerekir.

Her şeyden önce yetersiz ışık kaynağı sorununu yenmeniz için yanınızda bir adet üçayak, yani tripod bulundurmanız gerekiyor. Bu tripodun önemini, tripod kullanmadığınızda ortaya çıkan ve hiçbir şey anlaşılamayan fotoğrafları görünce daha iyi anlayacaksınızdır.

Gece çekimi demek, bir anlamda uzun pozlama yapmak demektir. Uzun pozlama deyince 0,5 saniyeden, çok uzun sürelere kadar değerler aklınıza gelebilir. Böylece makinenin içerisine daha fazla ışık toplanacaktır. Diyafram ve Enstantaneyi dengeli ayarlamanız fotoğrafınızın daha da göze hoş gözükmesini sağlayacaktır.

Öncelikle düşük ISO tercih etmeniz, fotoğraflarınızda oluşacak gürültü, yani noise miktarını azaltacaktır. Belki 1600 gibi, 3200 gibi ISO değerleri size daha cazip teklifler sunuyor olsa da, bir üç ayağınız olduğu sürece ISO’ dan yana korkunuz olmasın. Sonuçta fotoğrafınızı uzun pozlayacaksınız. Ardından ne tür bir fotoğraf istediğinizi kafanızda belirleyin.

Merkez Cami Adana

Merkez Cami Adana

Gece Fotoğrafçılığı – Uygulama
Uygulama kısmını maddeler halinde açıklayayım. Kartınız boş Piliniz dolu olsun.

  • Tripod’unuz ve çekim alanınız için uygun yeri belirleyin,
  • Tripod’unuz kurun ve makinenizi üzerine yerleştirin,
  • Makineniz üzerinde gerekli çekim ayarları için öncelikle ISO’yu minimum seviyeye çekin, beyaz ayarı “White Balance” seçimini yapın, daha sonra (A: Diyaframınızı ayarlayın, S: Enstantaneyi ayarlayın, M: Hem Diyaframınızı hem de Enstantaneyi ayarlayın)
  • Zamanlayıcı ayarlayın ve uzaktan kumandayı kullanmak için hazırlayın,
  • Çekmek istediğiniz kadrajınızı belirleyin
  • Deklanşöre ve kumandaya basarak çekimin başlamasını sağlayın,
  • Çekim sona ererek LCD ekrana görüntü gelinceye kadar makineye dokunmayın ve bekleyin,
  • Çıkan sonuca göre çekim tekrarlanabilir veya farklı kadraj seçimi yapılabilir.